Enduro

Namnet på sporten Enduro kommer från Endurance vilket är det engelska ordet för uthållighet. Just uthållighet karakteriserar sporten mycket tydligt då det är en motorcykelsport där banorna är mycket tuffa och svåra. Nu finns det visserligen även Enduro för snöskotrar men det vanligaste är att man kör motorcykel och det är också Endoromotorcyklar som de flesta tänker på när de hör namnet på sporten.

Av samtliga grenar inom motorcykelsporten har Enduro flest utövare. Barn kan börja med att köra de lättare och ”svagare” motorcyklarna för att sedan sakta men säkert lära sig hantera de starkare modellerna. Vid 12 års ålder är det tillåtet att köra på 85cc och året efter är det möjligt att ta steget upp till att köra 125cc (2-takt) och även 250cc (4-takt). När man sedan når 15 årsgränsen är det möjligt att vara med och tävla i vuxentävlingar – men då fortfarande som junior. Inte förrän man blir 23 klassas man nämligen som senior i denna sport.

Enduro utövas i två olika tävlingsformer.

Enduro Typ 1 är det de flesta förknippar med sporten. Man kör då enbart mot klockan och med tidkontroller och tidkort som avgör vem som tagit sig runt banan på kortast möjliga tid. Något serviceteam finns inte heller tillgängligt utan den som kör får själv serva och reparera om så behövs.

Enduro Typ 2 utförs istället genom att föraren kör ett visst antal varv på en sluten bana. Nu startar flera samtidigt och det är inte tiden som avgör vilken som vinner utan vem som kommer först över mållinjen.