World Rally Championship 2016

Årets upplaga av World Rally Championship är inom kort halvvägs till att kora en nya världsmästare. Detta är ett perfekt tillfälle att ta sig en titt på hur långt vi kommit och vad som hänt.

Efter lopp i Monaco, Sverige, Mexiko, Argentina, Portugal och nu senast i Italien, förbereder vi för halvvägsloppet som tar plats i Polen mellan den 1:a och 3: juli.

Innan säsongen ens startade var det nog inte som blev överraskad att se Ogier som den tippade favoriten. Vi har tittat på alla som är störst inom detta och kan säga att detta har varit enväldigt.

Tar man nu en titt på ställningen är det ju lätt att se hur rätt detta troligtvis är. Ogier har sedan 2010 vunnit sammanlagt 34 individuella lopp och de tre senaste världsmästerskapen. Allt tillsammans med sin kartläsare Julien Ingrassia.

Att säga att någon kommer att vinna innan tävlingen ens är till hälften avslutat är ju många gånger något förhastat, men när personen på förstaplats har nästan dubbelt så många poäng som den på andraplats är det åtminstone inte oresonligt.

Inför loppet i Polen har Ogier 132 poäng och på andraplats hittar vi spanjoren Dani Sordo med endast 68 poäng. Ogier har aldrig placerat sämre än tredjeplats i ett lopp denna säsong, med tre förstaplatser, två andra och två tredje. Han och Dani är förövrigt de enda två som startat och slutfört alla sex lopp hittills.

Att påstå att Ogier är oslagbar är naturligtvis inget man borde göra. Han har vunnit långt från alla WRC-lopp han ställt upp i. Men i det stora hela är han hel klar den mest kompetente och regelbundet bäst presterande föraren i världen just nu. Hur hans framtid ser ut är naturligtvis upp för debatt, men här och nu ser den ju väldigt ljus ut.